Expositie Sterrenbeelden in de Klop Mode

Tussen september 2020 en juli 2021 heeft kunstenaar Lasse van den Dikkenberg gewerkt aan een serie linosneden van de sterrenbeelden. Op deze manier kwam hij met een blik op de sterren de lockdown door.

Sterrenbeelden hebben iets magisch. Doordat ze gekoppeld zijn aan onze geboortedatum, hebben we allemaal een eigen sterrenbeeld. Een beeld dat aan ons plakt door het toeval, of door het lot. Een sterrenbeeld vormt een deel van onze identiteit. Het is een deel dat we naast ons neer kunnen leggen of een deel waarin we volledig kunnen opgaan via horoscopen die ons doen geloven dat zelfs onze toekomst afhangt van ons sterrenbeeld. Maar sterrenbeelden hebben ook een fysiek aspect: ze zijn te zien aan de hemel waar ze over onmetelijke afstanden herkenbare constellaties vormen. Al meer dan tweeduizend jaar worden ze daar door mensen ’s nachts bewonderd. 

De sterrenbeelden zijn niet voor niets een geliefd thema in de kunst. Ze komen o.a. voor in het werk van Alphonse Mucha en Salvador Dali. Ook Hendrik Methorst (1896-1969), de overgrootvader van Lasse, en tevens de oprichter van de Klop, heeft de sterrenbeelden vereeuwigd in een serie broches die hij ontwierp in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Nu, een eeuw later, zijn de sterrenbeelden weer terug in De Klop. Tijdens deze tentoonstelling is voor het eerst in twaalf linosneden Lasse’s complete dierenriem te zien in de Klop Mode in Zeist.

Lasse van den Dikkenberg won in 2019 de 1e prijs tijdens de kunstwedstrijd van het I.R. D.F. Woudagemaal (UNESCO Werelderfgoed) ter ere van het honderd jarig bestaan van het gemaal. Zijn werk was eerder al te zien in onder andere Galerie Zaansgroen in Zaandam (NL), The Outlander Gallery in New Jersey (USA), de Lockdown Gallery in London (UK), The Tasmai Centre for Arts in Pondicherry (India), The Fluxus Chapel in Mumbai (India) en in Galerie Art Pool in Wenen (Oostenrijk).

De expositie is te zien tot 18 maart 2023 in de Klop Mode (Slotlaan 127) tijdens de openingstijden van de winkel.

Lasse bij de tentoonstelling in de Klop