Weer even ‘gewoon’ zijn – Sporten met dementie 

“Hij vindt die tennismiddag zo fijn, hij kan het! Dat geeft eigenwaarde en hij kan weer ‘gewoon’ zijn. En ik ontmoet andere partners en maak vrienden! Het is zo waardevol. De vrijdag is een topdag!” (naaste van tennisser met dementie)

Sinds november 2021 zijn mensen met dementie wekelijks welkom om te tennissen bij Tennisvereniging Griffensteyn in Zeist. Arthur Tutein Nolthenius (Lid van TV Griffensteyn) had een mooi plan; mensen met dementie wekelijks een gezellige en sportieve tennismiddag bezorgen op de tennisvereniging. Hij zocht de samenwerking met Sarah Verkruijssen van Stichting Naburen en samen gingen ze ervoor! Het bestuur van Tennisvereniging Griffensteyn werd benaderd, via het clubblad werden vrijwilligers geworven, mensen met dementie werden uitgenodigd en het tennissen kon beginnen! 

Inmiddels staan de bijna 20 tennismaatjes van de vereniging per toerbeurt wekelijks paraat om in weer en wind met de deelnemers te tennissen. Ook voor de tennismaatjes is het fantastisch om met de uitvoer van hun eigen hobby van waarde te kunnen zijn voor een ander.

Uit de ervaringen bij Tennisvereniging Griffensteyn in Zeist blijkt hoe groot de behoefte bij mensen met dementie en hun naasten is om deel te nemen aan de maatschappij en in beweging te blijven. Stichting Naburen diende daarop een projectplan in bij de Gemeente Zeist en diverse andere subsidieverstrekkers om (Zeister) sportverenigingen warm te maken ook een sportmoment voor mensen met dementie en hun dierbaren aan te bieden. Dit werd Project ‘Onvergetelijk sporten’. 

Ben je lid van een sportvereniging in Zeist of een omliggende gemeente en past ‘Onvergetelijk sporten’ ook binnen jouw vereniging? Lijkt het je leuk als vrijwilliger betrokken te raken bij een lopende sportmiddag? Of wil je graag (weer) tennissen, ook met dementie? 
Neem dan contact op met Sarah Verkruijssen. Dan kijken we samen hoe we hier vorm aan kunnen geven!

Sarah Verkruijssen
sarah@naburen.com
06-46867645

Sporten met dementie