De Pyramide van Austerlitz in de Canon van Nederland

De Pyramide van Austerlitz trad onlangs toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. De historische locatie de Pyramide van Austerlitz is als sleutelstuk opgenomen en vertelt een verhaal bij het venster Napoleon Bonaparte.   

De Pyramide van Austerlitz staat op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug en is 36 meter hoog. In 1804 wordt deze piramide gebouwd als tijdverdrijf van het Franse leger en als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Nu herinnert deze wonderlijke plek ons nog steeds aan de Franse tijd. 

Over de Canon van Nederland 
Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.  

Pyramide van Austerlitz