14,5 miljard euro in nieuw Cashcentrum Huis ter Heide

De verhuizing van de goudkluis en het bankbiljettenbedrijf van DNB naar Huis ter Heide gaat 200 miljoen euro kosten. Dat zegt een woordvoerder vandaag in het Algemeen Dagblad. Volgens Crimesite komen er in Zeist onder meer 14.000 goudstaven en duizend dozen met gouden munten. Totale waarde 10 miljard euro.

Daarnaast slaat DNB 4,5 miljard euro aan oude en nieuwe bankbiljetten op in het nieuwe Cashcentrum. Tachtig medewerkers komen er op de huidige locatie Camp New Amsterdam bij vliegbasis Soesterberg te werken. Over de bouw en over de bouwer is DNB vanwege de veiligheid altijd terughoudend met het verstrekken van informatie.

Het nieuwe zwaarbewaakte Cashcentrum moet eind 2023 af zijn. Op de site van DNB staat: Met het DNB Cashcentrum heeft DNB straks een gloednieuw gebouw met state-of-the-artbeveiliging voor de opslag van geld en goud. Ook is het DNB Cashcentrum goed bereikbaar voor de geldtransporten van en naar DNB. En een ander voordeel: door de verhuizing van goud en geld hoeft het hoofdkantoor straks minder streng beveiligd te worden. Daardoor kan DNB het een veel opener karakter geven.

Het DNB Cashcentrum krijgt de volgende functies:

  • Opslaan goud, bankbiljetten en munten
  • Controleren en sorteren er eurobankbiljetten
  • Vanuit het DNB Cashcentrum leveren DNB bankbiljetten en munten aan waardevervoerders. Die brengen ze vervolgens naar banken, geldautomaten en winkels
  • In het Nationaal Analysecentrum onderzoekt en registreert DNB valse bankbiljetten en munten.

Hoofdkantoor wordt verbouwd
De bouw van het DNB Cashcentrum valt samen met de renovatie van het hoofdkantoor in Amsterdam. Dat is meer dan 50 jaar oud en technisch op. Deze wordt het grondig vernieuwd. Daarnaast krijgt het hoofdkantoor een open karakter, met een groot openbaar gedeelte. Dit wordt mogelijk doordat goud en geld verhuizen.

Op de foto: Het cashcentrum in Huis ter Heide van bovenaf

cashcentrum huis ter heide
Fotograaf
De Nederlandsche Bank