Eerste zonnestroomproject voor bewoners in gebruik

Onlangs stelde wethouder Wouter Catsburg, door een symbolische handeling, het eerste zonnestroomproject (ook wel postcoderoos genoemd) in Zeist in gebruik. Hij ontstak een lamp die gevoed wordt door de opgewekte elektriciteit van 200 zonnepanelen. Die liggen op het dak van de schuren van boer Aart. 50 bewoners uit Zeist investeerden in dit eerste project van de Duurzame Energie Coöperatie Zeist. Zij krijgen, naar rato van hun inbreng, een gedeelte van de opbrengst van dit zonnestroomproject.

Wethouder duurzaamheid Wouter Catsburg: “We willen allemaal dat daken zoveel mogelijk worden benut voor zonnepanelen. Helaas heeft niet iedereen een geschikt dak. Dit soort postcoderoosprojecten zijn dan een prachtige oplossing. Zo wordt zonne-energie voor meer mensen bereikbaar, en maken we gebruik van daken die anders mogelijk ongebruikt blijven. Op naar het volgende project!”

Voor dit zonnestroomproject was enorm veel belangstelling, in een mum van tijd zat het vol. Om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen kon men inschrijven voor maximaal 4 zonnepanelen. Niet alle ruim 150 inwoners van Zeist die al lid zijn van de coöperatie konden deelnemen, alleen de bewoners van de postcodes die grenzen aan de postcode van de boerderij van Aart kunnen meedoen.

Bewoners die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen leggen of ze gewoon niet mooi vinden kunnen door een postcoderoosproject toch genieten van de opbrengst van zonne-energie. Dat betekent 100% groene stroom en omdat een fors deel van de elektriciteit ook met gas opgewekt wordt, een stukje onafhankelijkheid van energie uit het buitenland. Leden van de Duurzame Energie Coöperatie Zeist kunnen deelnemen aan de projecten. Via de website www.decz.nl kan lid worden.

DECZ wil zoveel mogelijk grote daken in de gemeente voorzien van zonnepanelen. Omdat de opbrengst ten goede komt aan bewoners van Zeist. En omdat het zorgt voor de opwek van schone energie, dat draagt bij aan een beter klimaat. Er worden nog daken gezocht. Bewoners die een leeg dak van een bedrijf, appartementsgebouw of instelling kennen kunnen dat doorgeven aan secretaris@decz.nl. 

Foto: Wouter Catsburg stelt de zonnestroominstallatie in gebruik

Wouter Catsburg stelt de zonnestroominstallatie in gebruik
Fotograaf
Mel Boas