Professor Geert H. Blijham schrijft eerste thriller

Zeist heeft er een schrijver bij. Geert Blijham overhandigde onlangs het boek ‘Geheime Genen’ aan Olaf Tigchelaar van boekhandel Kramer en van Doorn. “Wij steunen graag jong talent”, zei deze glimlachend tegen de gepensioneerde auteur, die in een vorig leven onder andere het UMC Utrecht bestuurde. 

“Ik wilde graag een spannend verhaal schrijven dat aansluit bij wat mij altijd heeft beziggehouden”, zegt Blijham. “Allereerst de fascinatie met medische ontwikkelingen en wat die ook buiten de geneeskunde voor onze samenleving betekenen. En daarnaast, ik heb in mijn leven veel reizen kunnen maken en daar heb k erg van genoten. Die twee dingen heb ik gecombineerd in een spannend verhaal.” Hij wijst op de kaft van zijn boek. “Een prachtige gemsbok in Afrika met daaroverheen slierten van ons DNA”. Een combinatie van twee werelden. 

Je zou het boek een thriller kunnen noemen en er valt inderdaad een dode. Meer wil Blijham er eigenlijk niet over zeggen want dat haalt de spanning weg. De achterkant van het boek geeft meer informatie. Het blijkt te gaan over een oudere wetenschapper, Richard, die voor eens en altijd wil weten, hoe ons menselijk gedrag door onze genen wordt gestuurd. Hij sluit daarbij een verbond met een Amerikaanse en een Chinese onderzoeker. De resultaten zijn verbijsterend. Om daarover na te denken, zoekt hij het gezelschap van dieren in een wildpark in Zuid Afrika. Maar is hij daar veilig voor de lange arm van China? In Geheime Genen is het rode zand van de Kalahari het decor van een spannende strijd over een thema dat steeds actueler wordt: controle van de staat over het gedrag van zijn burgers. Of Geert Blijham erin geslaagd is om een thriller te schrijven kan jezelf gaan ontdekken. Het boek ‘Geheime Genen’ is  bij Kramer en van Doorn op de Slotlaan verkrijgbaar. 

Geheime Genen
Fotograaf
Mel Boas