Biltse scholieren in debat op gemeentehuis

‘Met zwerfafval moet je geld kunnen verdienen’, ‘Drie keer per jaar op vliegvakantie moet kunnen’ en ‘Windmolens plaatsen we alleen daar waar geen mensen wonen’. Het zijn drie van de meer dan 15 stellingen over duurzaamheid waar vier middelbare scholen uit De Bilt vrijdag met elkaar over in debat gingen.

Een deskundige jury van gemeenteraadsleden beoordeelde de debatten op verschillende punten. Er waren drie rondes waarbij de teams soms een standpunt kregen toegewezen, waar ze 1 op 1 tegen elkaar stonden of tijdens het debat van standpunt moesten wisselen.

Feitenkennis en argumenten
Wat opviel was dat alle teams hun feitenkennis goed op orde hadden en hun argumenten goed konden onderbouwen. Voor bijna alle deelnemers was door corona de eerste keer dat ze meededen aan een debat. Maar ondanks de zenuwen hadden ze er allemaal veel plezier in.

Eerste plaats
De scores gingen behoorlijk gelijk op en het bleef tot het laatste moment spannend. Uiteindelijk ging De Werkplaats met de trofee naar huis: een sculptuur van afvalmateriaal gemaakt door de Biltse Naomi Sluisdam. Voor alle deelnemers was er een Fairtrade chocoladereep en de ochtend werd bekroond met een zonovergoten groepsfoto op het bordes van Jagtlust.

Scholierendebat