Samen maken we de Utrechtse Heuvelrug schoon

Nederland Schoon, Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Procter & Gamble (P&G)  slaan de handen ineen om zwerfafval te verminderen in het Nationaal Park. 

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is één van de drukst bezochte nationale parken in Nederland en sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie is het aantal bezoekers alleen maar toegenomen. Met het aantal bezoekers neemt helaas ook de hoeveelheid zwerfafval in het park toe. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wil dit probleem aanpakken en heeft daarnaast de ambitie om in 2026 volledig plasticvrij te zijn.

In oktober 2021 - tijdens de Beleefweek in de herfstvakantie (16 t/m 24 okt) – organiseren Nederland Schoon en Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug daarom een opschoonactie waarmee tot wel 200 kilometer aan wandelpaden volledig zwerfafvalvrij gemaakt wordt. Tijdens deze week zullen zogenaamde clean teams samen met vrijwilligers zwerfafval opruimen dat op en rondom de paden ligt. Deze actie is mogelijk gemaakt dankzij een donatie van P&G.

Meedoen met de opschoonactie
De opschoonactie op de Utrechtse Heuvelrug wordt georganiseerd door Nederland Schoon in samenwerking met Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Maar we kunnen dit niet alleen! We zoeken zoveel mogelijk vrijwilligers die in de herfstvakantie willen helpen met opruimen. Samen met de clean teams kan iedereen een steentje bijdragen. Klik hier om je aan te melden als vrijwilliger voor de opschoonactie.

Structurele oplossingen
Maar we gaan meer doen. Door gebruik te maken van app Litterati, brengen we in kaart wat voor type afval waar ligt. Die informatie helpt ons bij het doen van onderzoek naar zwerfafval, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt. Hierdoor kunnen we samen tot structurele oplossingen komen, die het Nationaal Park schoonhouden. De afvalbakken en grijpers blijven bovendien in eigendom van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en kunnen dus blijvend ingezet worden om het park schoon te houden.

Opschoonactie